Известен наш доктор по икономика засипа с критики френския президент.Речта на

...
Известен наш доктор по икономика засипа с критики френския президент.Речта на
Коментари Харесай

Икономист: Речта на Макрон е на нивото на западните лидери в Студената война

Известен наш лекар по икономика засипа с рецензии френския президент.

Речта на Макрон преди дни е евентуално първата тирада, която европейски политик прави със недопечен натурализъм за бъдещето - на равнището на западните водачи в Студената война.

Това написа в профила си в обществената мрежа Фейсбук икономистът Евгений Кънев.

Вижте и целия текст:

" На първо място - за оцеляването на Европейски Съюз като съюз той слага неговата отбранителна дарба. В рамките на НАТО тази тежест постоянно е била носена от Съединени американски щати, само че те дават индикации, че техният фокус от ден на ден ще бъде върху Китай и няма да имат потенциал да бъдат ангажирани най-много с жива мощ на два или повече (като Близкия Изток) фронта. И тук изниква големият проблем с поддържането на 27+ национални отбранителни доктрини, където всяка страна взема решение за себе си какви отбранителни качества ще развива в границите на бюджетни разноски от 2+% от Брутният вътрешен продукт. Това е меко казано неефективно изхарчен запас, който не може да построи военна мощ, която да спре възможна съветска експанзия. Макрон преглежда опцията да разпростре френския нуклеарен чадър върху Европа, което ще бъде тотална смяна на НАТО и френската роля в него. Но страни като Полша са заинтересувани от такава опция, която НАТО и Съединени американски щати все още не преглеждат. Остава и въпросът по какъв начин Съединени американски щати биха реагирали на подобен ход и дали това не би влошило връзките надалеч преди Европа да е станала способна да се оправя без тях.

Проблемът на България не е в епизодичните действия да построява отчасти защитителен потенциал - както при министър Тагарев, чиито старания бяха спъвани от Народното събрание под друг претекст. А в тоталната липса на осъзнаване за заплахата от Русия у политическата ни класа - надълбоко корумпирана от нея с малко изключение - и влезнала в украинските обувки на цялостна безнравственост преди да бъде навестена от Кремъл.

Вторият голям проблем пред Европа, съгласно Макрон е в загубата на нейната конкурентоспособност. В енергетиката, където Съединени американски щати и Китай употребяват доста по-евтина сила от лични запаси - което слага под въпрос не толкоз задачите на Зелената договорка, а методите за постигането им. В осведомителните технологии, където Европа няма свои платформи, принадлежности за ИИ и старт-ъпи за цифрови планове - най-много тъй като няма капитал, пазар и венчър политики на сравнимо ново. В промишлеността, където нейните фондове - на всеки по нещо - не може да се съпоставят с мощните дотации за първенците на Съединени американски щати и Китай и неналичието на единна политика на Европейски Съюз, която да не страда от аспирациите на обособени страни, в обособени браншове - като автомобилната промишленост на Германия - за сметка на общоевропейския интерес.

Подобно на отбранителния проблем - в България няма индустриална политика, която да развива конкурентоспособността на нашата стопанска система, а за триумфи се смятат опазване на комплекса Марица Изток, насърчаване на големи корупционни планове, асимилиране на пари по ПВУ и май …толкоз. Страната ни няма тактика, тъй като нейните decision makers са на оцеляване, тук и в този момент.

Третият огромен проблем на Европа, счита Макрон, е казусът с дезинформацията и положението на демокрацията. Подклажданите от Кремъл национализми, консерватизми и радикализми целят да прекратят европейския план и да го подчинят на Путин. Късогледството, че една коя да е страна може сама да се оправи с гигантските проблеми на човечеството единствено за себе си е част от тази тактика, която локалните платени и потребни идиоти пропагандират. Затова в този момент отново ще гледате подем на “консерватизма ”, чийто главен зложелател ще е либерализма, а мнима цел - отбраната на някакви енигматични християнски полезности. Така Европа в никакъв случай няма да порасне до концепцията за мощен наднационален индивид, който да бъде конкурентен като стопанска система на Съединени американски щати и Китай и като военна мощ на Русия. А Брюксел ще е отговорен за всичко на локалните пишман политици.

България е една от най-затъналите страни в дезинформационно мочурище. На него служат най-известните телевизионни глави - към 10-15 души, които всички медии нон-стоп рециклират, а публичните медии им вършат даже техни излъчвания.

И това няма да се оправи до момента в който няма необятна гражданска коалиция, която вярно да подреди горните цели - преди да се вторачва във всяка сламка в окото на ближните си. "

frognews.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР